

Norsk forening Montenegro

Cetinje
Cetinje (serbisk: Цетиње) er en by i det sørlige Montenegro. Den er lokalisert i den sørlige delen av kommunen med samme navn. Fjellområdet Lovcen ligger her, og har gitt Montenegro navnet sitt ("Svartfjell", Monte Negro). Her ble Ivan I Crnojević den første herskeren over fyrstedømmet Montenegro 1465–1490. Den første trykkepressen ble anlagt allerede i 1492. På 1500-tallet og 1600-tallet kom byen og regionen under hardt press fra både tyrkerne og Venezia. Under Prins Danilo I av Montenegro blomstret derimot byen igjen under Petrović-dynastiet fra 1697. Utover 1700-tallet var byen tidvis en uavhengig, montenegrinsk enklave mellom Tyrkia og Venezia. Ved berlin-kongressen i 1878 ble Cetinje hovedstad i det uavhengige Montenegro.








Lovcen - Njegos's Mausoleum
Lovćen (serbisk Ловћен) er et fjell og en nasjonalpark sørvest i Montenegro.
Lovćen stiger opp fra kysten av Adriaterhavet og Kotorbukta og ligger innenfor byen Kotor. Fjellet har to imponerende topper, Štirovnik (1749 m)
og Jezerski vrh (1657m).
Fjellsidene er steinete med mange sprekker, groper og dype søkk som gir landskapet et spesielt utseende. På grensen mellom havet i vest og kontinentet i øst er fjellet påvirket av begge klima og dette har ført til utvikling av forskjellige biologiske systemer. Det er 1158 plantearter på Lovcen, der fire er endemiske.
Det største og viktigste monumentet i Lovcen nasjonalpark er Njegoš' mausoleum. Gravstedet og mausoleumet hans ligger på toppen av Jezerski vrh etter hans eget ønske.
Njegoš ønsket å bli gravlagt i et lite kapell som han hadde fått bygd i sin regjeringstid. Dette ble gjort, men det opprinnelige kapellet ble ødelagt da Østerrike-Ungarns hær invaderte Montenegro. Njegoš' levninger ble flyttet til Cetinje kloster og gravlagt i kapellet som ble bygd opp igjen av kong Aleksander i 1920-årene. I motsetning til Njegoš' eget ønske om å gravlegges i dette kapellet, ødela så kommunistene i Montenegro kapellet og bygde i stedet et monumentalt mausoleum tegnet av Ivan Meštrovic.